Vés al contingut
1

La plaga de paparres arriba al Maresme i s'expandeix per Catalunya

 

 

Foto. Ambients on pot proliferar la paparra.

 

 

La plaga de la paparra 'Hyalomma lusitanicum' s'ha detectat a vuit comarques barcelonines, entre elles, el Maresme. El paràsit pot ser transmissor de malalties greus tot i que no s'han detectat a Catalunya. Augmenta el seu nombre a conseqüència de l'augment de la temperatura així com de la proliferació i falta de control d'animals salvatges, com el senglar i els conills. Ara per ara ja s'ha localitzat com a mínim a més de 30 municipis.

 

L'animal té una gran mobilitat i la presència d'aquest paràsit preocupa tant pel medi rural, com per l'expansió a instal·lacions municipals situades a les ciutats com escoles o instal·lacions esportives.


 

Descartat virus patògens per a humans

Un estudi de la Universitat de Saragossa diu que hi ha baixa prevalença de virus patògens per a humans. Alguns consells són portar roba llarga de color clar i calçat tancat, i utilitzar repel·lents d'insectes.

Si ens ha picat una paparra cal actuar amb serenor i fer servir unes pinces, agafant la paparra pel cap, mai pel cos i estirar amb força per arrencar-la.