Vés al contingut
1

Pineda i tot el Maresme concentra gas radó que pot ser perjudicial per a la salut

 

 


 

Aquest gas és present a bona part de Catalunya i és la principal font de radioactivitat natural. Les comarques del Maresme, la Selva i part dels Pirineus són les àrees que més contenen aquest gas. Si es dispersa a l'aire lliure no suposa cap problema, però si queda contingut en espais tancats, pot ser molt perjudicial i cancerigen.

De fet, és la segona causa de càncer de pulmó, per darrere, a molta distància, del tabac. Es calcula que entre el 3 i el 14% dels casos tenen l'origen en la inhalació de radó i que provoca unes 140 morts anuals a Catalunya.

A Catalunya, s'acaba de constituir l'associació catalana contra el radó que ja ha començat a fer mesures en algunes cases particulars al Maresme. Segons han descobert, cap al 5% dels edificis tenen risc potencial de tenir nivells superiors als considerats saludables.

 

1


 

Un gas radioactiu natural

És radó un dels 7 gasos nobles que hi ha a la taula periòdica dels elements. És l’únic de caràcter radioactiu. La seva presència és indetectable: que no té olor, color ni gust. Són necessaris instruments de mesura per revelar la seva presència. Sorgeix de la desintegració de l’urani contingut en algunes pedres, com el granit i la pissarra, entre d’altres. Aquesta desintegració dóna lloc al radi, i aquest, al radó, ja com a gas.

El pas de sòlid a gasós permet al radó entrar per fissures als fonaments i soterranis de les nostres cases, on podem trobar-lo concentrat.


 


 

Quines mesures de protecció hi ha

Actualment, la normativa obliga a mesurar les concentracions de radó només a soterranis i llocs on es tracta aigua. I, des del 2020, també afecta la construcció d'edificis. Ara la normativa ha canviat i a l'hora de fer fonaments d'una casa, cal tenir en compte la seva ventilació als soterranis i també a la planta baixa.


 

El Gas Radó i el Càncer

El radó va ser classificat com a cancerigen el 1988 per l’Organització Mundial de la Salut (OMS).
L’evidència científica ens diu que l’exposició al radó produeix càncer de pulmó.
És la segona causa de càncer de pulmó després del tabac, la primera a no fumadors.
A Espanya cada any hi ha 30.000 nous casos de càncer de pulmó, dels quals 4.500 ocorren entre persones que mai no han fumat. L’OMS atribueix al radó entre un 3% i un 14% dels càncers de pulmó.
Per a l’OMS, el màxim nivell acceptable de radó en habitatges és de 100 Bq/m2