Mesures a Pineda del Pla d’emergències per la sequera en fase d’excepcionalitat
L’Ajuntament de Pineda té activat, en fase d’excepcionalitat, el Pla d’emergències en situació de sequera.La mesura és conseqüència de la resolució de l’ACA per la qual es declara l’estat d’excepcionalitat per sequera hidrològica de diferents unitats d’explotació d'aigua (ACC/747/2023 del 6 de març, publicada el 7 de març). Estre els punts inclosos hi ha els embassaments del sistema Ter-Llobregat que abasteixen Pineda de Mar i més de 100 municipis de l’Alt Penedès, l’Anoia, el Baix Llobregat, el Barcelonès, el Garraf, el Maresme, la Selva, el Vallès Oriental i el Vallès Occidental.
L'alcalde de Pineda, Xavier Amor, ha dit que els ajuntaments han de fer seguiment de les mesures i complir-les, i també la ciutadania. Ha alertat que les mesures poden anar a més els propers dies.
Precisament, divendres a la tarda es farà la Cimera de la Sequera a la Generalitat, presidida per Pere Aragonès. El govern s'ha compromès a modificar el Decret de Sequera, i s'aplicaran més mesures poder garantir l'abastament d'aigua potable i blindar, jurídicament, accions necessàries.
També en el ple municipal, el regidor de Medi Ambient, Santiago Macip, ha dit que les fonts ornamentals no poden funcionar, i no es pot regar si no és imprescindible.Santiago Macip va afegir que hi ha el compromís de les àrees de l'Ajuntament per complir amb les mesures de la Generalitat».
Les restriccions acordades per l’ACA i establertes al Pla de Sequera de Pineda són les següents:
En relació al reg
- El reg de jardins i zones verdes, tant públics com privats, es limita a l’imprescindible per a la supervivència d’arbres i plantes. S’ha de fer entre les 20 h i les 8 h i amb reg gota a gota o regadora.
- El reg de gespa queda prohibit, excepte en superfícies destinades a la pràctica de l’esport federat, on es pot mantenir en les quantitats mínimes necessàries.
Neteja de carrers, paviments i façanes
La neteja de carrers, clavegueram, paviments, façanes i similars, públics o particulars està prohibida excepte si es fa a conseqüència d’un accident o un incendi, hi ha risc sanitari o risc per a la seguretat viària.
Aparadors i finestres es poden netejar amb galleda i esponja. Només es podrà fer la neteja amb aigua quan aquesta procedeixi de la regeneració o sigui aigua freàtica no potable i no suposi reducció de la disponibilitat d’aigua per a l’abastament domiciliari.
Fins que se superi la situació actual, l’Ajuntament ha reorganitzat diferents serveis de neteja viària tot limitant la neteja amb aigua de carrers a les condicions abans esmentades. En el cas del Fem dissabte, per exemple, s’ha suspès fins que se superi la situació actual.
Usos en piscines
Pel que fa a les piscines, les de nova construcció no es podran omplir. Només es podrà fer el reompliment parcial de piscines que disposin de sistema de recirculació d’aigua i en les quantitats indispensables per garantir la qualitat sanitària. També es permetrà omplir i reomplir piscines desmuntables de menys de 500 litres per al bany d’infants en centres educatius. No queden afectades les piscines d’aigua de mar sense connexió a les xarxes públiques d’abastament i sanejament.
Fonts i dutxes
Totes les fonts ornamentals i les dutxes públiques de les platges romandran tancades. No es podrà utilitzar aigua per a l’eliminació de pols i matèria en suspensió a l’aire.
Neteja de vehicles
- Només permès en establiments comercials dedicats a aquesta activitat que compten amb sistemes de recirculació de l’aigua.
- Fora d’aquests establiments, només es poden netejar vidres, miralls, retrovisors, llums i plaques de matrícula utilitzant esponja i galleda.
- Es permet la neteja fora dels túnels de rentat en el cas de vehicles de transport de menjar, d’animals, ambulàncies, vehicles mèdics i de transport de medicaments, o vehicles de transport de residus, per mantenir la seguretat i salut de persones i animals i utilitzant la mínima aigua possible.
Mesures sobre abastament i infraestructures
El decret també preveu mesures sobre el sistema d’abastament i les infraestructures, com augmentar la vigilància per detectar possibles fuites, augmentar el volum captat de l’aqüífer local i aplicar noves estratègies de control ana