Vés al contingut
1

Aquest dissabte s'entreguen els Premis Horitzó 2021 amb motiu del Dia internacional de les persones amb discapacitat

 

L'entrega de premis és aquest dissabte a les 6 de la tarda al Centre Cultural i Recreatiu. El Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat té com a objectius sensibilitzar l'opinió pública sobre els temes relacionats amb la discapacitat i promoure la presa de consciència pel que fa als beneficis que generaria la integració de les persones amb discapacitat en tots els aspectes de la vida política, social, econòmica i cultural.

Amb aquesta commemoració «es vol fer homenatge al treball de persones i entitats en la defensa d’una societat més justa i solidaria». Enguany, els premiats són Assitou Balde Balde, que rebrà el premi de la solidaritat, la Hermandad Rociera de Pineda, que rebrà el premi a la Integració i Participació Ciutadana i la productora audiovisual La Fábrica Naranja que rebrà el premi a l’Economia Social i Solidaria.


 

El divendres 3 de desembre també es farà una concentració a la plaça de Catalunya per fer la lectura d'un manifest.


 


 

Text de la Fundació Marpí.

Premi a la Solidaritat. Rep el premi 2021 , Aissatou Balde Balde.

Amb aquest premi volem fer un reconeixement a aquelles persones, que amb el seu esforç, han ajudat a la igualtat laboral i social entre homes i dones, entre virtuosos i discapacitats, entre afortunats i persones desfavorides amb risc d’exclusió social. Volem retre homenatge a aquelles persones que han fet de la fraternitat entre els éssers humans una forma de vida.


 

Aissatou Balde Balde va néixer (Senegal) l’any 1970. El 1990 es va establir a Pineda de Mar treballant d’obrera en la indústria tèxtil. El 2018 junt amb altres paisans senegalesos varen fundar la USSEC Unión Senegaloise pour la Solidarité et l’Epanouissement Citoyens. En l’Assemblea Constituent va ser elegida presidenta. Aissatou és valenta i no s’acovardeix davant de res. La il·lusió la empeny a afrontar els reptes, sospesar els pros i los contres abans de prendre, amb el consens de tota la Junta Directiva, qualsevol decisió.

Durant aquest temps Aissatou ha demostrat tenir una capacitat admirable i una tenacitat suficient per treballar pel desenvolupament de la seva comunitat i promoure la solidaritat entre la ciutadania.


 

Premi Integració i Participació Ciutadana. Hermandad Rociera de Pineda.

La cultura i l’esport són disciplines essencials pel desenvolupament personal i social. Són drets fonamentals a cultivar i practicar durant tot el cicle vital; infància, joventut, maduresa i vellesa.

La cultura tendeix a elevar l’ésser humà cap allò millor que ell pot donar de sí. L’esport ajuda a desenvolupar valors com la capacitat d’esforç, el desig de superació, el treball en equip, el saber perdre, valorar al contrari, l’autoestima… Volem donar aquest premi a persones i entitats que promouen la cultura, l’esport, l’amistat, les bones relacions, la interculturalitat, la integració social i la participació ciutadana. S’atorga el premi 2021 a la Hermandad Rociera de Pineda de Mar

La Hermandad del Rocío de Pineda de Mar, Inscrita en el registre de la Generalitat l’any 1983, té el seu origen en els anys 70 quan un grup d’amics d’origen andalús, comencen a celebrar les primeres Romerías de la Virgen del Rocío a Catalunya.

La primera Romeria es celebra a l’ermita de Sant Pere de Riu, després a l’ermita de la Verge de Lourdes, a Arenys de Munt, des d’on s’estén a d’altres comarques. I així floreixen, les primeres Hermandades del Rocío a Catalunya.

La Hermandad del Rocío de Pineda, promou la cultura andalusa i en particular, la Cultura Rociera. Entre els seus principals valores estan la solidaritat, fraternitat i l’agermanament amb la humanitat. La Hermandad es una de les entitats fundadores de la FECAC, Federació, que té per objecte fomentar la cultura andalusa, la convivència i les relacions interculturals entre la ciutadania. Entre les seves activitats destaquen; el Día de Andalucía, la Feria de Abril, la Romería del Rocío, el Concurso de Cante Yunque Flamenco.

L’Associació Marpí destaca la vocació social de la Hermandad envers col·lectius desfavorits amb risc d’exclusió social.


 

Premi a l’Economia Social i Solidària. La Fábrica Naranja

L’Economia Social i Solidària, aspira a ajudar a solucionar les necessitats bàsiques de la gent; treball, salut, habitatge, cultura i lleure. L’economia social participa en la promoció del desenvolupament local, el comerç de proximitat, el consum responsable, l’intercanvi just, l’economia al servei de la societat.

Donem aquest premi a persones i entitats que tenen per objectiu fomentar la participació dels treballadors a l’empresa, democratitzar les relacions laborals, fer del treball una activitat, digna, saludable, creativa i ben remunerada. La Fábrica Naranja es una productora Audiovisual que des de fa uns anys es dedica a produir i dirigir Projectes Documentals amb una característica en comú: son projectes culturals i socials fets amb la intenció de donar veu a diversos col·lectius tant d’ Espanya com de la resta del món. Reflexionen de manera íntima una visió de las històries contades, que ensenya unes vides marcades por la lluita y la tenacitat.

El 2018 va realitzar ’Peret, Yo soy la rumba’, un retrat de Peret i la rumba catalana, llargmetratge coproduït por TV3 y TVE. Després de ser premiada en varis festivals Europeus, la pel·lícula va ser nominada en els XII Premis Gaudí de l’ Acadèmia de Cine de Catalunya, i es va estrenar en prime-time davant d’una audiència d’un milió d’espectadors d’ Austràlia, Uruguay, México, Argentina,....

El seu últim treball, “La Singla: Rompiendo el silencio”, és una pel·lícula sobre la vida d’Antonia, La Singla, una bailaora de flamenco sorda, nascuda en els arrabals de Barcelona, en el Somorrostro. La Singla ee converteix en una icona internacional del flamenco, i arriba a ser considerada la millor bailaora. Temps després la seva figura desapareix dels escenaris sense que ningú es pregunti perquè.

Els projectes de La Fábrica Naranja, reflexen la ambigüitat que pateixen els artistes al llarg de la seva vida. Reflecteixen amargures, sofriments i decepcions, al mateix temps que conquisten un mon ple de lluitadors que busquen fer-se escoltar.

Mostren una època, una cultura, unes vivències i un modus de vida que pocs coneixen i aprecien. Durant l seva trajectòria La Fábrica Naranja, s’ha guanyat un lloc de prestigi en el que podríem anomenar cine social.