Vés al contingut
1

El Departament de Drets Socials diu que la intervenció a la Residència Mini Park «ha estat complicada»

 


 

Informes de l'octubre de 2020 van detallar «tot un seguit de deficiències en l’adopció de mesures específiques de protecció i sectorització al centre, en aplicació dels protocols per fer front a la COVID19» que van motivar la decisió d’intervenir de manera immediata la residència Mini Park de Pineda


 

L'empresa Avebar Geriatrics SL defensa la gestió de la Residència Mini Park «fins la intervenció del centre»

Els gestors de l'empresa Avebar Geriàtrics SL han dit a Ràdio Pineda que «com a empresa han treballat durant 25 anys a la Residència Mini Park i sempre han fet la feina de la millor manera possible». Segons ha explicat «els que sempre han estat gestors del centre, se'ls va dir que el Departament va perdre la confiança en l'empresa que ha treballat durant 25 anys». Ha defensat la gestió del centre, i «tot i que sempre es podien fer les coses millor, han fet la feina de la millor manera possible i complint els protocols i informant en tot moment del que anava passant». També lamenta que «han passat nou mesos de la intervenció que es va produir arran de la pandèmia de la Covid-19 i encara no han rebut resposta a les seves preguntes».

Ha dit que «estan indignats perquè sospiten que els volen fer fora de la gestió del centre». Han afegit que «es va fer una inspecció durant el pic de la pandèmia de la Covid-19 i Acurat va presentar-se dient que venien a ajudar» quan al final «el que va passar en realitat, va ser la intervenció del centre». També ha explicat que «els residents i familiars els han demanat que torni l'anterior gestió».

Actualment encara gestionen la part econòmica del centre residencial. Fins i tot ha dit que «encara paguen el lloguer, i la pràctica totalitat de les despeses del centre excepte el nou personal i el servei de catering». Ha afegit que la «intervenció va significar fer fora gent i es va trigar molt a entrar nou personal».

Asseguren que volen «recuperar la gestió del centre» i «durant 25 anys no han creat problemes». Han explicat que «s'han sentit malament per la situació» i han afegit que «consideren que s'han sentit expropiats» i ha insistit en que fins i tot «hi ha treballadors del centre que encara depenen de la seva empresa». També ha dit que «en la seva gestió hi havia cuina i es cuidava molt l'alimentació i ara hi ha un catering que no agrada als residents». Per últim esperen que arribi una resolució per veure com acaba la situació i puguin recuperar la gestió d'aquest centre residencial pinedenc.

Avebar Geriatrics SL gestiona altres centres geriàtrics.

 

 

Alguns familiars demanen més informació

Alguns familiars de residents de la Residència Mini Park demanen que «torni l'anterior gestió» i el Departament de Drets Socials diu que «s'ha treballat per no traslladar els residents a altres centres». Mentrestant, l'empresa Acurat diu que «deixaran de treballar al centre quan ho determini el Departament de Drets Socials de la Generalitat».

Alguns familiars demanen que retorni «el més aviat possible la gerència anterior» perquè consideren que «la situació actual afecta els usuaris del centre» i demanen «informació transparent». Aquests familiars han fet un manifest on expliquen que «van haver de marxar els anteriors gestors i també diversos professionals». Consideren que «alguns no tenen prou experiència i aporten poca seguretat i creen angoixa entre els residents».

Lamenten la «gran rotació de personal i gent que hi treballa durant poc temps». Asseguren que «els residents no poden crear vincles i confiança». En l'escrit adreçat a Ràdio Pineda i altres estaments públics, asseguren que «els residents amb plenes facultats psíquiques i mentals expliquen com se senten i com viuen el dia a dia a la residència». Els familiars demanen «millor atenció, tranquil·litat i estabilitat, i saber les explicacions, mesures urgents i solucions perquè tornin a tenir la estabilitat que sempre havien tingut». Per això demanen que «acabi la intervenció i tornar a la situació anterior, amb els gestors de sempre». El manifest està signat per un grup de familiars de residents de la residència Mini Park de Pineda.


 

El Departament de Drets Socials assegura que «la intervenció ha estat complicada i s'ha lluitat per mantenir les places de la residència a Pineda»

Fonts del Departament de Drets Socials recollits per Ràdio Pineda, asseguren que «s'han contestat totes les queixes dels familiars» i cal tenir en compte que ha estat una «intervenció molt complicada» i «més llarga del que haurien volgut». Segons han explicat «s'han corregit diverses deficiències i l'objectiu final sempre és que els residents no s'hagin de moure del centre i poder-lo mantenir obert». Aquest centre compta amb places públiques. També han explicat que en tot moment «s'ha contrastat la informació de les famílies, conjuntament amb l'empresa que gestiona el servei i el propi Departament». També han informat que «properament s'informarà de les línies de futur del centre» que està intervingut des de l'octubre de 2020.

Actualment el centre té 39 residents, i és un centre concertat amb la Generalitat de Catalunya.


 

L'empresa Acurat, que porta la gestió del centre, assegura que «només compleixen l'encàrrec que els ha fet el Departament de Drets Socials».

Fonts de l'empresa han manifestat que «quan la Generalitat acabi la intervenció, deixaran de treballar al centre». La Generalitat els va encarregar la gestió del centre a finals de 2020. En aquell moment hi havia un gran nombre de positius per la Covid-19. Segons el Departament, els informes «detallaven tot un seguit de situacions que posaven de manifest deficiències en l’adopció de mesures específiques de protecció i sectorització al centre, i en general en l’aplicació dels protocols per fer front a la COVID19». Això va motivar «la decisió d’intervenir de manera immediata la residència Mini Park».


Acurat també ha explicat que «des del gener la majoria de personal és el mateix» tot i que «han hagut de fer front a casos de Covid-19, fins i tot entre el personal, i als períodes de vacances i sovint això genera canvis». Els treballadors/es del centre només volen «que els residents es trobin bé i contents».

 


 

Notícia del Departament de Salut i Treball. Octubre de 2020

Salut i Treball, Afers Socials i Famílies van acordar intervenir la residència de gent gran Minipark de Pineda a l'octubre de 2020

Els departaments de Salut i Treball, Afers Socials i Famílies han declarat la intervenció de la residència Minipark de Pineda després que diversos informes de Salut Pública, Atenció Primària i el Servei d’Inspecció de Treball, Afers Socials i Famílies fessin aquesta recomanació atesa la situació epidemiològica i assistencial del centre. A partir d’ara l’entitat Acurat assumirà provisionalment la direcció i la gestió del centre. Així mateix, des de Salut es vetllarà perquè l’activitat assistencial es presti amb les degudes garanties i s’adoptin les mesures d’intervenció establertes.

L’entitat Acurat Iniciativa Social SL es farà càrrec de la dotació del centre amb personal propi i els treballadors que ja disposa Minipark quedaran sota la seva direcció.

Salut i Treball, Afers Socials i Famílies han adoptat la intervenció com a mesura, atès que els informes constaten que el centre es troba en una situació excepcional d’impossibilitat per complir amb l’Ordre SND/265/2020, de 19 de març, de mesures relatives a les residències de persones grans i centres sociosanitaris davant la situació de crisi ocasionada per la covid-19. En concret, ara mateix al centre hi ha 37 residents, dels quals 30 són positius en COVID19. D’aquests, 9 es troben en règim d’hospitalització a domicili al mateix centre i supervisats diàriament per un metges internista i una infermera de l’Hospital de Calella. A més, hi ha 2 residents ingressats a l’hospital i 12 més que han estat traslladats a la residència Orpea de Girona. Fins al moment s’han produït dues defuncions atribuïbles a la Covid19.

 

En els informes es detallen tot un seguit de situacions que posen de manifest deficiències en l’adopció de mesures específiques de protecció i sectorització al centre, i en general en l’aplicació dels protocols per fer front a la COVID19 que han motivat la decisió d’intervenir de manera immediata la residència Minipark.