Vés al contingut
1

Si tens ganes d'ajudar la pagesia local, i alhora a persones en risc social, pots ser espigolador/a

 

Fotos: Ràdio Pineda - Espigoladors

 

Escolta a Carles Barba i a Carles Vicente


 

Carles Barba, de la Fundació Espigoladors i Carles Vicente, sindicalista d'Unió de Pagesos han parlat de la importància de consumir els productes de temporada i tornar als orígens per ajudar també a la pagesia local. Es vol ajudar ajudar a crear consciència sobre la necessitat de repensar el model agroalimentari català per fer-lo més ètic, sostenible i respectuós amb el medi ambient i les condicions de vida dels pagesos i pageses.


Carles Vicente, ha dit que «cal cuidar la pagesia del país, i cal compromís amb els aspectes socials». També ha dit que «els productes a Catalunya tenen temporada i caldrà respectar-los, perquè ajuda a la pagesia local i això és positiu».

El Pinyó i l'Ateneu Popular Sa Boada van organitzar ara fa uns dies una xerrada sobre l'aprofitament alimentari amb el títol 'Llençar el menjar, evitem-ho!'.


1

 

Els Espigoladors

El projecte es va crear amb la detecció d’una sèrie de necessitats i front la realitat actual: es llença molt menjar i hi ha molta gent que passa gana. El projecte consisteix en la recollida de fruites i verdures que es descarten ja sigui per un descens en les vendes, per qüestions estètiques, per excedents de producció o perquè la fruita està madura i el consumidor ja no la compra.  En cap cas es recull fruita i verdura que no sigui apte pel seu consum.

Carles Barba, dels Espigoladors, ha dit que «ajuden a pagesos a poder recollir els camps de pagès, però també a les persones que necessiten el suport del Tercer Sector». Ha dit que «tot són voluntaris i és una feina molt agraïda i també s'ho passen molt bé».

Treballen amb Càritas i altres entitats de tot el territori, també a Pineda, entre altres.

També produeixen productes sota la marca 'espigoladors' i 'es im-perfect' a partir d’excedents o fruita i verdura descartada per raons estètiques. Fan cremes, melmelades, patés i salses elaborats al Prat de Llobregat, un laboratori d’innovació a favor de l’aprofitament alimentari que ofereix oportunitats laborats i formatives a persones en situació de risc d’exclusió social.

https://espigoladors.cat/ca/es-im-perfect-2/


 

També ha dit que «els pagesos estan molt agraïts als espigoladors perquè es fan una ajuda mútua». També anima a tothom a sumar-se als espigoladors. Asseguren que volen persones inquietes, compromeses i amb moltes ganes de contribuir a la lluita per l’aprofitament alimentari, intercanviar experiències i treballar en contacte amb la terra.

https://espigoladors.cat/ca/espigolaments/


1