Vés al contingut
1

L'Ajuntament de Pineda arriba a un acord per la compra de l'aqüeducte romà

 

Fotos: Ràdio Pineda

 

Escolta aquí l'entrevista


 

L'Ajuntament ha arribat a un acord per la compra de l'Aqüeducte i la la finca de Can Cua, que té 3 hectàrees de terreny. La compra es farà efectiva durant les properes setmanes però l'alcalde de Pineda, Xavier Amor, ha fet públic que «ja hi ha acord en la compra» que passarà a ser de titularitat municipal. Xavier Amor ha dit que «és un símbol de Pineda però també cal destacar el bon acord, amb bona voluntat per ambdues parts» i ha dit que «és una aposta del govern municipal per mantenir aquest patrimoni».

També ha dit que «cal un millor manteniment de la finca i ara s'obriran noves expectatives per fer el aquell sector» i ha afegit que «serà una gran notícia per Pineda».

L'alcalde ha dit que «fa temps que hi ha converses amb la propietat, en aquesta legislatura i les anteriors, i les negociacions s'han fet de forma discreta». Ha dit que «cal agrair als propietaris de la finca la predisposició que farà possible un millor manteniment de l'aqüeducte i la finca.

Xavier Amor ha dit que «ha parlat amb el vicepresident de la Generalitat,el pinedenc Pere Aragonès, per informar-lo sobre l'operació però també per demanar-los suport econòmic per arranjar la finca en un futur». Ha dit que «encara no tenen resposta però és un tema important i per això espera que la Generalitat s'hi impliqui». La compra la farà l'Ajuntament de Pineda amb recursos propis i la compra es farà durant els propers dies amb els acords i compromisos pel seu manteniment. Xavier Amor ha reiterat l'agraïment a la propietat actual de la finca i ha dit que «és un gest de generositat amb el poble que cal posar en valor, i que el govern no passarà per alt».

 

1

 

 

L'Aqüeducte romà de Can Cua és 'Bé Cultural d'Interès Nacional'.

L'arc de Sant Pere de Riu i l'aqüeducte de Can Cua van formar part d'una mateixa obra hidràulica anomenada aqüeducte de Pineda. Actualment, aquests dos trams en constitueixen els únics testimonis visibles i són dels més rellevants coneguts fins ara a Catalunya.
L'origen d'aquest aqüeducte es remunta a l'època romana. L'arc de Sant Pere és una estructura de 15 metres de longitud i poc més d'un metre d'amplada amb una arcada de 3 metres de diàmetre. Es va construir amb la finalitat de salvar el desnivell del terreny i la torrentera procedent de la Font del Ferro.

 

1

 

El tram conegut com aqüeducte de Can Cua servia per salvar un antic torrent avui desaparegut. Se'n conserven 39 metres de longitud, amb cinc pilars, dues pilastres i quatre arcades que es conserven. L'aqüeducte discorria paral·lel a la riera de Pineda pel vessant oriental al llarg de 3 quilòmetres i mig. L'inici del traçat es trobaria al torrent de Riu, d'on captava l'aigua, fins a la vil·la romana de Can Roig, jaciment que conserva un lacus que podria relacionar-se amb el final del recorregut.
És una zona encara per excavar.


 

 

L'aqüeducte romà de Pineda segons l'arqueòleg pinedenc Joan Garriga

El pinedenc Joan Garriga ha explicat que en origen «segurament era una obra privada i això vol dir que alguna persona poderosa i adinerada va fer una inversió molt elevada i tot plegat encara és desconegut». Ha afegit que «sigui possiblement l'aqüeducte rural més important de tota la Península Ibèrica».

L'obra hidràulica començava a can Bufí, recollia l’aigua a través d’un dipòsit que la canalitzava a la canal de l’aqüeducte) i arribava per la canal de l'aqüeducte fins a Can Roig. En total eren 3,5 km de llargada i un desnivell negatiu de 40 metres.


Actualment es conserven restes a la finca de Can Marquès, al que ara es coneix com a Font del Ferro on s'hi pot veure una arcada que ha estat restaurada. També es poden veure quatre arcades a la finca de Can Cua, el tram més conegut de l'obra. Les noves restes trobades recentment es troben en el tram intermedi. Altres parts de l'aqüeducte probablement han desaparegut del tot, tot i que no s'ha pogut comprovar encara. Prat i Puig, al 1936, va documentar més de 20 trams/fragments de l’aqüeducte, i que avui dia, d’aquests, tant sols n'hi ha sis de documentats. Recordem que arribava fins la finca actual de Can Roig, a tocar de la carretera Nacional II.

 

1


 

Arran d'uns estudis i treballs i una neteja de l'espai, ha redescobert trams de l'aqüeducte amagats durant més de 80 anys. Es tracta de diversos trams del traçat de l'obra romana importants perquè permet veure clarament la canal per on baixava l'aigua canalitzada i la forma com es va fer l'obra. Els darrers estudis seriosos sobre l'obra són de l'any 1936 de Francesc Prat i Puig que va finançar l'Ajuntament de Pineda en el seu moment. Ara el pinedenc Joan Garriga ha retrobat els trams perduts i a més, ha impulsat una rehabilitació de part de l'estructura que es farà durant les properes setmanes.

Joan Garriga ha explicat que «la troballa ha estat una gran sorpresa i són restes que necessiten una protecció per la importància històrica que té el jaciment».


 

L'Ajuntament de Pineda s'ha fet càrrec d'unes primeres feines de desbrossament

Joan Garriga ha explicat que arran de la trobada dels trams fins ara desconeguts per gairebé tothom, va demanar a l'Ajuntament de Pineda que es fes càrrec de la neteja de l'espai, que ja s'ha fet. Això ha permès treure a la llum les restes que presenten trams de gairebé 20 metres d'estructura, on es pot veure clarament la canal per on baixava l'aigua, i la forma de construcció de l'obra. Joan Garriga ha explicat que «encara no s’hi ha pogut destinar les diners necessaris per consolidar tota l’estructura, i s’haurà de treballar per poder aconseguir nous recursos econòmics. El seu 'somni' seria fer un estudi complet de tota l’estructura, d’inici a final, restaurar-la completament i fer-la visitable».


Més informació a:

https://www.radiopineda.cat/node/16083

https://www.poblesdecatalunya.cat/element.php?e=1282