Vés al contingut
1

Els ajuntaments podran disposar de part del seu superàvit per combatre la Covid-19

Els ajuntaments que han tingut superàvit podran utilitzar part d'aquests diners per pagar factures generades per la pandèmia de la Covid-19. És la proposta del govern espanyol i que finalment ha acceptat la Federació Espanyola de Municipis (FEMP). La Junta de Govern de la FEMP ho ha aprovat per un estret marge i molt dividida. Només el PSOE hi ha votat a favor, mentre que Unides Podem s'ha abstingut i PP, Ciutadans i el PDeCat han votat en contra.

 

Segons l'acord, els ajuntaments que cedeixin els seus romanents a l'Estat podran utilitzar, entre el 2020 i el 2021, com a mínim el 35% dels fons aportats. Ho podran fer els ajuntaments que tinguin superàvit, com és el cas de l'Ajuntament de Pineda, i que compleixin l'equilibri pressupostari al tancament d'aquest exercici. Ho hauran de destinar a inversions "financerament sostenibles" en tres àrees prioritàries: Agenda urbana i mobilitat sostenible, cures de proximitat i cultura.

 

L'acord, segons informa ACN, també preveu crear un fons extraordinari de 275 milions d'euros amb càrrec als pressupostos generals de l'Estat per compensar el dèficit del transport de competència municipal. També estableix que no s'exigirà el compliment de la regla de despesa per a les entitats locals durant el 2020.

 

Aquesta iniciativa l'haurà d'aprovar ara el Consell de Ministres i el Congrés, i està lligada al compromís del govern espanyol d'aprovar aquesta legislatura un nou sistema de finançament per als ajuntaments.