Vés al contingut
1

Naturalistes, científics, entitats i centres de recerca demanen la protecció dels herbassars a Catalunya

Els herbassars són comunitats amb diverses espècies de plantes que són en realitat l'hàbitat per a moltes espècies d’animals, com ara les abelles i les papallones, entre moltes altres. Es troben en marges de cultius, camins i carreteres, o fins i tot en parcs i jardins, o la platja. Però sovint són espais segats i on s'apliquen herbicides. Per això, els grups naturalistes demanen canviar el model de gestió ja que són un refugi per a animals i font d'aliment per altres espècies d'ocells entre altres. A més, permeten connectar amb la natura i gaudir-la ben a prop de casa. En canvi, sovint, els herbassars reben el nom de 'males herbes'.

El biòleg Miquel Jover, ha explicat a Ràdio Pineda que «molts ajuntament seguen els herbassars a l'abril i això afecta tota la fauna i l'ecosistema, i a més, les plantes tornen a rebrotar i per tant no s'està fent bé».

Alguns herbassars a Pineda es poden veure en camps de pagès diversos, també d'urbans, i les rieres de Pineda així com la mateixa línia de la platja de Pineda on s'hi poden veure espais herbats com ara a la Platja de la Riera o a la Platja dels Pins, entre altres.


 

Un manifest demana a les administracions que es respectin els herbassars ja que «són refugi per moltes espècies» i enriqueixen la flora de pobles i ciutats i a més, són espais d'alt valor ecològic. Per això demanen una gestió coherent «en el context de crisi ecològica, crisi econòmica i emergència climàtica. Aquesta, tant en ambients naturals com urbans, ha d’estar basada en l’ús racional dels recursos i en el coneixement científic. La substitució de gespes per herbassars redueix considerablement l’ús d’aigua, mentre que permetre la dinàmica natural i l’establiment d’aquestes comunitats redueix també l’ús d’herbicides i el cost de la gestió».

Tot plegat redueix la despesa i augmenta la diversitat biològica d'espècies en regressió.

 

1

 

1


 

L'Ajuntament de Malgrat de Mar porta a terme una iniciativa per respectar zones amb herbassars en el seu estat natural amb l'objectiu de tenir una jardineria més natural i sostenible tot reduint l'impacte ambiental i guanyant en biodiversitat. Es far una sega diferenciada en prats i herbassars i ara són més alts i plens de plantes i, per tant, s'han convertit en un refugi per a més fauna.


 

Podeu obtenir més informació sobre la protecció dels herbassars aquí