Els científics alerten que el nivell de mar ha pujat 14 centímetres en 25 anys a les platges del nord de Barcelona
Foto d'arxiu d'un temporal a Pineda.
Els científics alerten que el nivell de mar ha pujat 14 centímetres en 25 anys a les platges del nord de Barcelona. Segons els estudis, s’han perdut 30.000 metres quadrats de sorra en 5 anys entre Barcelona i Mataró (on s’ha fet l’estudi). L’informe també diu que les onades dels temporals han crescut 30 centímetres d’alçada de mitjana.
Les platges més afectades al Maresme són les de Badalona i Montgat, que segueixen en un estat crític i de perill extrem.
Temporals més intensos
Segons dades obtingudes del mareògraf de Barcelona, s’ha detectat un augment del nivell de l’aigua de 14 centímetres en 25 anys. Aquest fenomen, juntament amb un increment de la força de l’onatge i de canvis en els patrons dels temporals, ajuda a entendre la regressió estructural del litoral metropolità.
L’estudi diu que s’ha incrementat el nombre total de temporals de garbí o migjorn en detriment dels episodis de llevant (de nord a sud). Al litoral metropolità nord es produeixen tres temporals de component sud més per dècada, mentre que els temporals de llevant es redueixen de forma clara.
Darrerament els temporals de garbí han demostrat més energia i són potencialment més destructius. Podria ser «a causa de l’escalfament global que causa un increment de la força i la virulència de les tempestes”, destaquen en l’informe.