Vés al contingut
1

Prevenir la solitud de la gent gran és el nou projecte de la Fundació Obra de Maria

 

Escolta l'entrevista a Joan March

 

 

És un dels principals projectes que duen a terme que busca oferir a les persones grans una millor qualitat de vida en tots els seus aspectes. Pel que fa a la soledat no volguda, tot i que la pateixen molts i diversos sectors de la nostra societat, des de la Fundació Social Obra de Maria conjuntament amb altres entitats com Fatec (Federació d’Associacions de Gent Gran de Catalunya) han detectat que és el sector social que més pateix la soledat no volguda.

Ara fa dos anys que treballen en aquest projecte fent diverses accions, com ara, la detecció i acompanyament de la gent gran que «es troba sola» i recuperar la socialització d'aquestes persones. Per això necessiten persones implicades i amb l'ajuda de les noves tecnologies, ser agents comunitaris.

 

El president de l'Obra de Maria, el pinedenc Joan March, ha dit que és un problema greu que pot afectar a un 30% de la gent gran, sobretot, però també afecta als joves. A Pineda hi viuen al voltant d'unes 5300 persones que tenen més de 65 anys.

També ha explicat que «també treballen amb altres actors, i també amb la Corporació de Salut del Maresme i la Selva per fer el que s'anomena la recepta social». També treballen amb el programa Nexes de la Diputació de Barcelona.

 

A més, ha explicat que amb una aplicació per a mòbil que estan desenvolupant, permetrà la màxima eficàcia la gestió de les persones usuàries generant informes de les activitats i també extraient informació de la mateixa activitat, amb recordatoris de les activitats, propostes, enquestes de satisfacció i altres funcions.

 

 

La soledat no desitjada

Aquest projecte es compon de varies fases, i ja es du a terme des de fa dos anys. L’objectiu principal del projecte és prevenir la soledat no desitjada de les persones grans, amb la detecció i acompanyament per evitar aquestes situacions. Un estudi de la Fundació indica que el perfil més habitual afecta a les dones de més de 70 anys, sobretot vídues o separades i sovint, persones que fa poc temps que viuen al Maresme.

 


 

Amb el suport dels voluntaris es poden detectar aquestes situacions i actuar

Els voluntaris, rebran una formació durant algunes jornades impartida per els tècnics de la Càtedra d'envelliment del Tecnocampus/Pompeu Fabra. Aquest projecte compta amb el suport dels Ajuntaments de Pineda, Calella, la Federació d'Associacions de Gent Gran de Catalunya (FATEC) i el Tecnocampus.

 

 

La Fundació Social Obra de Maria

La Fundació Obra de Maria té la seva seu a Calella, just a l'església del mateix nom. Des de la seva creació ha fet donacions econòmiques a Creu Roja, Caritas de Pineda i Caritas de Calella i també a l'Associació Amics de l'Hospital Sant Jaume i a Marpí entre altres.

El seu president és el pinedenc Joan March i ara fa uns anys la Fundació es va crear i ha comprat les instal.lacions tant de la residència de gent gran, com de la pròpia església. La residència ha estat cedida a una empresa privada que la gestiona segons els preceptes de la Fundació Obra de Maria. Joan March ha dit que «tenen molts projectes per fer per donar suport a la societat». Joan March ha dit que «és un projecte ambiciós i ara han volgut oferir el seu suport en un moment com aquest en que hi ha moltes dificultats». També ha dit que «estan il.lusionats en tirar endavant el projecte i poder donar suport a altres entitats i aportar solidaritat en valors».