El Rotary Club Santa Susanna recull fons per vacunar de la poliomielitis al tercer món
Fotos. Rotary Club de Santa Susanna
Escolta AQUÍ l'entrevista a Núria Garcia
Han celebrat una jornada festiva i lúdica amb un torneig de paddel a l'Hotel Don Angel de Santa Susanna i s'han recaptat diners per un total de 20.472 vacunes. Ara podran ser distribuïdes als països que més les necessiten, que són Afganistan, Pakistan i també la franja de Gaza que actualment pateix els bombardejos de l'exèrcit israelià.
La poliomielitis
És una malaltia infecciosa aguda que presenta manifestacions clíniques molt variades. Pot cursar sense símptomes o provocar febre, meningitis i també una paràlisi, que n'és la forma més coneguda. La infecció afecta principalment infants de menys de cinc anys. És produïda per un virus que es transmet de persona a persona per via fecal-oral o a través d'aigua i aliments contaminats. No té cura, però es pot prevenir amb una vacuna que proporciona immunitat durant molt de temps.
A Europa es considera que està eradicada, tot i que el virus continua existint. La presidenta del Rotary Club Santa Susanna, Núria Garcia, ha explicat que participen en aquesta campanya des de fa molts anys. Ha dit a Ràdio Pineda que s'ha pogut gaudir d'una campanya molt divertida que també serveix per posar en contacte a persones que tenen ganes de ser solidàries. Ha afegit que «tot es destina a aquest programa internacional».
Ha afegit que tot es destina a països que no tenen xarxa pública de salut i la campanya ajuda a fer bé la vacunació, que és senzilla, però requereix seguiment dels infants i administrar les quatre dosis necessàries.
El virus estava es considerava eradicada a Europa des del 2002
Segons l'Organització Mundial de la Salut (OMS), el nombre de casos de poliomielitis s'ha reduït en més d'un 99% arreu del món des que es va establir la Iniciativa mundial per l'eradicació de la poliomielitis, una campanya de vacunació de l'OMS massiva i global: mentre que l'any 1988 se'n van notificar 350.000 casos, el 2021 se'n van detectar menys de 6. Actualment, l'Afganistan i el Pakistan són els únics països on encara no s'ha aconseguit aturar la transmissió del virus. A Europa es considera erradicada des del mes de juny de 2002. Algunes de les persones afectades per aquesta malaltia poden desenvolupar un deteriorament funcional progressiu al cap dels anys, anomenat síndrome postpòlio. El cansament i la debilitat muscular i articular en són els símptomes principals.
La causa de la pòlio és un virus que presenta tres grups serològics diferents: els tipus I, II i III. Es transmet de persona a persona per contacte directe amb els mocs o les flegmes infectades del nas o la boca i amb femtes contaminades. Ocasionalment, també es propaga a través d'aigua o aliments contaminats.
El virus entra per la boca o el nas, es multiplica en el tub digestiu, es dissemina per tot el cos a través de la sang, envaeix el sistema nerviós central i ataca de manera selectiva les cèl·lules nervioses motores, fet que produeix la paràlisi flàccida que caracteritza la malaltia.
El període d'incubació (interval des del moment de la infecció fins a l'aparició dels símptomes) pot oscil·lar entre 5 i 35 dies, però acostuma a ser de 7 a 14 dies després del contacte amb el virus.
Tot i que la majoria de les persones infectades no presenten símptomes, les manifestacions principals de la malaltia són febre, cansament, mal de cap, vòmits, rigidesa del coll i dolor en les extremitats.
Una de cada 200 persones infectades presenta paràlisi irreversible (generalment de les cames). Hi ha alguns factors que incrementen les possibilitats de les persones amb poliomielitis de desenvolupar una paràlisi:
-
Immunodeficiències.
-
Embaràs.
-
Extirpació de les amígdales.
-
Injeccions intramusculars (administració de medicaments, etc.).
-
Exercici extenuant.
-
Lesions.
Actualment, la poliomielitis no té cura. El tractament es basa en el control dels símptomes i varia en funció de la seva gravetat. Pot incloure:
-
Analgèsics per reduir el mal de cap i el dolor muscular.
-
Escalfor per estimular els músculs i reduir el dolor.
-
Antiespasmòdics per relaxar els músculs.
-
Fisioteràpia, dispositius ortopèdics o cirurgia ortopèdica per ajudar a recuperar la força i les funcions musculars.
-
Antibiòtics contra les infeccions pulmonars i urinàries que la malaltia pot comportar.
El calendari de vacunacions de Catalunya preveu l'administració de quatre dosis de vacuna antipoliomielítica. Les tres primeres es posen als dos, quatre i onze mesos d'edat i es fa servir la vacuna hexavalent, perquè també protegeix del tètanus, la diftèria, la tos ferina, l'Haemophilus influenzae tipus B i l'hepatitis B. La quarta dosi s'administra als 6 anys amb la vacuna DTPa-PI.
Actualment, i a causa del programa d'eradicació mundial d'aquest virus, s'aplica una vacuna inactivada l'efecte protector de la qual dura molts anys.
La Generalitat fa una crida a vacunar de la pòlio als nens de 6 a 8 anys després de detectar el virus al Besòs
S'enviarà un SMS a les famílies perquè acudeixin al CAP a partir de la setmana que ve. Es demana vacunar els infants nascuts el 2016, 2017 i 2018 que no tinguin la vacuna.