Vés al contingut
1

Carme Forcadell: "La presó és també reflex del masclisme de la societat, moltes dones s'hi han vist abocades"

Fotos: Ràdio Pineda

Escolta AQUÍ l'entrevista

 

Les dones a les presons pateixen una doble discriminació pel masclisme estructural i pel fet que les presons estan pensades per a homes. Així ho ha explicat a Pineda Carme Forcadell en la xerrada que va omplir ahir al vespre el Pati de Can Comas, amb prop de 200 persones, en un acte organitzat per ERC.

L'ex-presidenta del Parlament va explicar que, en el seu pas per la presó, va veure en primera persona com moltes dones condemnades per petits delictes han estat primer víctimes en el seu entorn i la seva família. Va explicar el cas d'una jove que, amb 13 anys, va marxar de casa perquè els seus pares eren drogoaddictes, o una noia que ja als 6 anys anava a robar amb la seva mare, i era l'únic que sabia fer. Va aclarir que, evidentment, va conéixer alguna dona amb delictes greus, "però que la immensa majoria mai haguessin delinquit si haguessin tingut un entorn que les hagués cuidat". Així ho ha explicat també a Ràdio Pineda.

 

Fins i tot va conèixer el cas d'una noia que havia nascut a la presó; i ara estava de nou a la presó, sense opcions de sortir d'aquest cercle. L'única solució que explica Carme Forcadell són uns bons Serveis Socials, que no deixin infants i adolescents sense atenció i suport, i una bona educació.

 

Carme Forcadell va defensar el que s'anomena la justícia restaurativa, és a dir, restaurar el mal que has fet. "No és igual robar un mòbil que una violació o un homicidi", va aclarir. I a la presó estan totes juntes. Va dir que la persona que roba un mòbil, si no te diners va a la presó, ja que no podrà pagar la fiança per esperar el judici. En canvi, recordant el cas de Dani Alves, "el que viola, si te diners paga la fiança i va a casa".  "Hi ha moltes noies a la presó que no hi hauria d'estar i n'hi han que estan fora i ho haurien d'estar. El gran traficant té grans advocats, els petits van a la presó», va dir Carme Forcadell.

 

En l'acte, Carme Forcadell va explicar, com a punt positiu, la solidaritat, el suport mutu i la comprensió que s'hi va trobar dins de la presó entre dones. I a fora de la presó, totes les persones que l'expressaven suport. «Escrivim el futur amb tinta lila» és el títol del llibre on Carme Forcadell ha recollit el seu testimoni.

L'ex-presidenta del Parlament va ser a Pineda convidada per ERC de Pineda al cicle de xerrades que organitza la formació. Mònica Palacín, portaveu d'ERc, i Carolina Rodríguez, secretària d’Igualtat i Feminismes, van agrair-li la seva presència a Pineda.

1

1

1

.