Vés al contingut
1

La Romeria de Pineda a Montserrat participarà als actes del mil.lenari de fundació del monestir

 

Fotos. Romeria de Pineda


 

Membres de la Romeria de Pineda han participat a la trobada a Montserrat que ha de servir per preparar actes del mil.lenari de la fundació del Monestir de Montserrat. També hi ha participat membres de la Romeria de Calella i la resta de Catalunya. Ja s'ha fet públic que es faran moltes activitats durant tot l'any i també la romeria pinedenca podrà participar-hi. Durant la reunió també s'han esvaït dubtes sobre les obres que afecten les cel.les, i que no han permès de participar a la romeria durant el 2023 a la colla de Pineda.

 

1
Presentació del projecte per celebrar el Mil.lenari de la fundació del Monestir de Montserrat.


 

 

 

1
Un dels nous espais que es podran conèixer; runes de l'antic claustre medieval.

 

 

Durant la reunió també s'ha pogut veure les noves obres de restauració de part de les restes medievals del monestir, que fins ara no es podien visitar. Aquest lloc serà un espai immersiu amb noves tecnologies que permetrà al visitant a endinsar-se segles enrere.


 

Els actes de la Romeria de Pineda es faran aquest any ja que l'any que ve, el 2025, durant les dates de la romeria pinedenca es farà la cloenda del mil.lenari amb actes molt destacats, just el 8 de desembre.

La Romeria de Pineda es celebra cada any al pont de la Puríssima i hi participen més de 100 persones que passen uns dies al monestir.


 

15 mesos per celebrar 1000 anys

Montserrat començarà el mil·lenari el setembre del 2024 i tindrà actes durant 15 mesos. Es faran activitats al llarg de tota la commemoració, però hi ha tres dates especialment assenyalades: l’inici, el proper 8 de setembre i, ja el 2025, el 27 d’abril i la cloenda el 8 de desembre.


 

L'any 2025 es commemorarà el mil·lenari de la fundació del monestir de Montserrat per part de l’Abat Oliba, abat de Ripoll, bisbe de Vic i un dels promotors més importants de la pau durant l’edat mitjana. La història diu que ja vers l’any 880 hi havia a la muntanya de Montserrat una petita ermita dedicada a la Mare de Déu. No va ser fins unes dècades més tard, el 1025, quan un grup de monjos de Ripoll, enviats per l’abat, van construir un cenobi benedictí al costat de l’esmentada ermita.

Naixia així el monestir de Montserrat, que durant mil anys ha estat marcat per aquesta doble vessant: monestir benedictí i santuari marià. Així doncs, l’any del mil·lenari, i en el marc de diverses manifestacions en l’àmbit cultural, artístic, religiós, social i científic, el Govern participa en la creació d’aquest nou espai museogràfic.

 

1