Davant la mínima sospita de patir un ictus cal trucar immediatament el 112
Foto. Departament de Salut
El Departament de Salut fa una crida a la població a trucar ràpidament el telèfon 112 davant d’una sospita de cas d’ictus, per activar la coordinació amb el SEM i adreçar el pacient a l’hospital el més ràpid possible. Així s'evita la progressió del dany cerebral i les seqüeles.
Cada any s’incrementa el nombre de persones tractades amb celeritat en la fase aguda d’aquesta malaltia. L’ictus és una alteració brusca de la circulació de la sang al cervell, produïda pel taponament o trencament d’una artèria, que impedeix que arribi sang a una part del cervell i, per tant, fa que les cèl·lules cerebrals acabin per morir.
El nombre d’activacions del Codi ictus ha experimentat un creixement progressiu i sostingut en els darrers anys. Així, el 2018 es va activar en 6.324 ocasions; el 2019 en 6.874; el 2020 en 7.617, el 2021 en 8.402 i el 2022 en 8.726.
Codi ictus: activació assistencial coordinada i immediata que salva vides
La velocitat és clau a l’hora de trucar al 112 davant d’un possible ictus. En aquest sentit, si es percep un canvi brusc en la persona, com la pèrdua de força a una banda del cos, canvis en la parla o en el gest de la cara, cal trucar ràpid al 112 i de forma immediata s’activarà el Codi ictus. Per això, coincidint amb el Dia Mundial de l’Ictus, el 29 d’octubre, el Departament de Salut fa una crida a la població a trucar ràpidament el telèfon 112 en cas de trobar-se davant d’un possible ictus.
El Codi ictus s'activa quan el SEM rep l’avís que una persona ha patit un ictus i li envia una ambulància per oferir la primera atenció. Immediatament adreça el pacient a l’hospital més adequat i fa una trucada d’avís al centre hospitalari que estarà preparat per a la seva atenció. El principal objectiu és que l'atenció a la persona afectada es faci amb la major celeritat possible per evitar la progressió del dany cerebral i les seves seqüeles.
Tot i que és una malaltia amb major incidència en les persones grans –el 70% dels casos es produeixen en persones de 65 anys d’edat o més–, gairebé 500 persones menors de 40 anys (498, incloent-hi infants) i més de 3.000 persones d’entre 40 i 65 anys (3.072) van tenir un ictus l’any 2022 a Catalunya. Malgrat que és molt poc freqüent, també es produeixen ictus en menors d’edat: l’any passat, 18 menors de tot Catalunya en van patir un. A més, es tracta de la malaltia neurològica amb major impacte en la franja d’edat d’entre els 40 i els 50 anys.
La mortalitat per ictus s’ha reduït en els últims anys, i en paral·lel està augmentant la possibilitat de recuperació. Gràcies als tractaments actuals i a l’actuació ràpida en els primers minuts o hores, actualment el 55% de les persones que pateixen un ictus poden tornar a fer les activitats habituals per fer una vida independent i satisfactòria al cap de tres mesos; el 35%dels pacients tenen seqüeles físiques o cognitives limitants, i la mortalitat se situa en el 15% dels casos al cap dels tres mesos que s’hagi produït l’ictus.
-
Accediu a la fitxa informativa sobre l’ictus al Canal Salut: https://canalsalut.gencat.cat/ca/salut-a-z/i/ictus/
-
Accediu a la informació sobre el Codi Ictus al Canal Salut: https://canalsalut.gencat.cat/ca/salut-a-z/i/ictus/codi-ictus/