Vés al contingut
1

Alerta per l’onada de calor que s'allargarà deu dies més

 

La Generalitat limita l’activitat al medi natural i la circulació motoritzada al bosc. Segons les ADF',s «estem a les portes de l’onada de calor més important dels últims 100 anys». Aquesta situació, agreuja encara més la situació de perill d’incendi forestal en un estiu en el qual ja hem tingut algun que altre ensurt a la nostra comarca.

Aquesta situació de temperatures extremes ha obligat a activar en Fase de Prealerta el Pla especial d’emergències per incendis forestals de Catalunya (INFOCAT), degut a la situació potencial de Gran Incendi Forestal o situacions de greu risc col·lectiu per incendi forestal.


 

De fet, la Generalitat de Catalunya ha anunciat que limita les activitats al medi natural i prohibeix l’activitat agrícola de les 12h a les 18h per l’onada de calor.

 

1
 

Guàrdies especials als boscos

Degut a aquesta situació molt greu, des de l’ADF Alt Maresme faran guàrdies especials al Montnegre i Corredor per tal d’evitar qualsevol gran incendi forestal. Amb aquestes condicions, s’incrementarà la vigilància exclusiva d’incendis forestals, el control de columnes de fum en terrenys forestals i no forestals a menys de 500 m de zones forestals.


 

A diverses poblacions del Maresme es limitarà l'accés al parc per evitar el trànsit de gent a la muntanya. Més informació sobre el Pla Alfa i les restriccions

https://www.adfaltmaresme.cat/pla-alfa/


 

Limitacions d'accés al medi natural

La Generalitat limita determinades activitats a la natura, agrícoles, d'obres o de circulació motoritzada al bosc com a mesures de prevenció davant l'episodi excepcional de calor i sequera. És la sequera més important dels darrers 20 anys. L'episodi d'"extrema gravetat" va començar dimarts d'aquesta setmana, 12 de juliol i es preveuen màximes per sobre dels 40 graus a bona part de Catalunya i un risc extrem d'incendis forestals, amb mínimes que superaran els 20 graus i humitats inferiors al 30% de dia i de nit.


 

Suspensions i prohibicions aplicades

Font. CCMA

1. La suspensió de totes les activitats d'educació en el lleure de tipus acampada, ruta i ruta esportiva, així com d'aquelles activitats esportives que es desenvolupin en el medi natural i altres que tinguin condicions equivalents. Les activitats s'han de desplaçar a un nucli habitat o població, i si això no és possible, retornar al punt d'origen.


 


 

2. La restricció de les activitats vinculades als casals de vacances, colònies i estades esportives i equivalents a l'entorn immediat de les edificacions on es faci la pernoctació.

3. La suspensió de l'
activitat agrícola que comporti ús de maquinària en la franja horària entre les 12 i les 18 hores, excepte pel que fa a la recollida de fruita (inclosos productes hortícoles), la sega de l'alfals i altres herbàcies que es cullen en verd i llaurar els camps de rostoll, que queden excloses d'aquesta restricció, i el conreu de l'arròs.

4. La
suspensió de les obres i intervencions a la xarxa interurbana de les carreteres de Catalunya i els seus vorals, inclosa la sega de les cunetes, excepte aquelles que autoritzi expressament el Servei Català de Trànsit.

5. La
restricció de l'ús de bufadors, serres radials i similars a menys de 500 metres de zona forestal i a menys de 50 metres de terrenys agrícoles. En el cas que motius de força major requereixin la utilització d'aquestes eines, caldrà comunicar prèviament els treballs a la sala central dels agents rurals (93 561 70 00) per si és necessari establir mesures de seguretat específiques.

6. La
limitació de la circulació del transport dins del bosc dels productes forestals en horari entre les 12 hores i les 19 hores.

7. La
limitació de la circulació motoritzada en el medi natural d'aquests municipis. Aquesta limitació no serà d'aplicació als residents ni a les activitats que per la seva naturalesa resultin inajornables.