El Servei de Suport Immediat a Domicili de la Corporació ha atès gairebé un miler de pacients en 10 anys
-
Aquest projecte es porta a terme gràcies al finançament de l’AVAH i el suport econòmic de la Fundació Oncolliga, la Fundació Miquel Valls i els Ajuntaments adherits
-
El perfil dels pacients és el de malalts crònics complexos, amb processos oncològics avançats o amb malalties degeneratives avançades que precisen d’un recurs de suport personal domiciliari especialitzat i de ràpida activació
El Servei de Suport Immediat a Domicili (SSID) de la Corporació de Salut del Maresme i la Selva ja ha atès gairebé un miler de pacients en els seus 10 anys de desplegament. D’aquests, al voltant del 75% han estat pacients oncològics.
Aquest projecte va néixer el maig de 2012 a l’Alt Maresme a través del Programa d’Atenció Domiciliària i Equips de Suport (PADES) i de la Unitat de Treball Social de la Corporació i posteriorment, el 2018 es va ampliar també a pacients de la Selva Marítima. Els objectius del projecte són disposar de mecanismes àgils de suport extern al pacient i a la seva família, facilitar l’adaptació a la situació de deteriorament, de dependència i de progressió de la malaltia i atendre el desig del pacient i de la seva família de restar al domicili. El servei el donen dos treballadors familiars contractats per l’empresa de serveis Vincles de Calella, amb una formació i experiència específica en cures pal·liatives.
Perfil dels pacients
El perfil dels pacients atesos pel SSID és el de malalts crònics complexos, amb processos oncològics avançats o amb malalties degeneratives avançades que requereixen un recurs de suport personal domiciliari especialitzat i de ràpida activació.
El SSID s’ha pogut portar a terme gràcies al de l’Associació de Voluntaris i Amics de l’Hospital (AVAH), amb el suport econòmic de la Fundació Oncolliga, la Fundació Miquel Valls de suport a pacients amb ELA, i els Ajuntaments adherits al projecte.
El projecte SSID de la Corporació és únic a Catalunya en aquest format col·laboratiu amb entitats del Tercer Sector i va ser pioner de tots els equips PADES de Catalunya. Ha obtingut el reconeixement de la Fundació Avedis Donabedian amb el Premi 2016 de qualitat en integració assistencial, de l’Acadèmia de Ciències Mèdiques i la Salut de Catalunya i les Balears i de l’Observatori d’Innovació en Gestió Sanitària a Catalunya de l’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQuAS) del Departament de Salut.