Vés al contingut
1

Diada tranquil·la a Pineda amb els actes institucionals i reivindicatius

Pineda de Mar va commemorar la Diada Nacional de Catalunya amb l’acte institucional al monument a Rafael Casanova. L'acte va començar amb l'ofrena del consistori i dels quatre partits que tenen representació: PSC ERC Pineda en Comú i Junts. Tot seguit les entitats van fer les seves ofrenes florals. L'acte es va cloure amb el Cant dels Segadors. A la plaça Sant Pere Pescador va haver la ballada de sardanes amb la Cobla Principal de Cassà. En l'acte institucional amb motiu de la Diada, Ràdio Pineda va entrevistar els quatre portaveus dels grups municipals amb representació a l'Ajuntament de Pineda.

 

1

 

 

Xavier Amor, alcalde de Pineda i primer secretari a Pineda del PSC, ha dit que en aquesta Diada vol posar en relleu l'aposta pel diàleg. Ha dit que ha estat menys crispada que anys enrere i que ara s'està optant per l'entesa, tant des del govern de l'Estat com de la Generalitat, «un diàleg que és el camí», segons ha dit Xavier Amor. Xavier Amor ha parlat del govern de la Generalitat i ha dit que «li manca acció», «amb dos partits que sovint no saben on van i no prenen decisions», i que l'alternativa és el PSC i de Salvador illa.

Escolta AQUÍ Xavier Amor


 

La portaveu d'ERC-JxPineda, Mònica Palacín, ha defensat que es pugui fer un referèndum a Catalunya, «amb l'experiència de l'1 d'octubre, que va acabar amb repressió, presó i exili». Afirma que l'única via per solucionar un conflicte polític és solucionar-ho a través de la política, amb un referèndum. Ha respost a Salvador Illa i Ada Colau, amb la referència al fet de passar pàgina. Ha dit que és una manca de respecte cap a una part molt gran de la ciutadania. Palacín ha lamentat que a Pineda encara es mantinguessin mesures com limitar a dues persones per ofrena, i ha dit que s'hagués pogut recuperar el format d'abans. Un any més van fer al matí el canvi de placa del nom de Plaça Espanya per Joan Coromines.

Escolta AQUÍ Mònica Palacín

 

El portaveu de Pineda en Comú, Marcos Ortega, ha fet referència a la reivindicació social i nacional. En la part social ha dit que cal defensar l'estat del benestar, i també ha defensat la taula de diàleg entre l'Estat i Catalunya. Ha dit que cal evitar la judicialització de la política, la repressió, i ha defensat un referèndum pactat. "Cal apostar per blindar compètencies, l'autogovern i millor finançament, i la nostra formació té capacitat d'unir. Hi ha un 80% que aposta per un referèndum pactat i cal unir sensibilitats", ha dit Marcos Ortega.

Escolta AQUÍ Marcos Ortega

 

Noemí Llorens, portaveu de Junts, ha dit que la Diada és una jornada de reivindicació i de sortir al carrer a demanar la llibertat. Defensa que hi ha aspectes que a Catalunya «no se'ns tracta correctament i de forma justa». També ha  defensat el referèndum «per materialitzar el mandat de l'´1 d'Octubre»

Escolta AQUÍ Noemí Llorens


 

L'ofrena floral a Pineda va comptar amb els partits que tenen representació a l'Ajuntament. Un dels partits que no va participar, el PP, va fer un comunicat defensant la unitat i el fet que es partits independentistes no han aconeguit l'objectiu d'independitzar-se d'Espanya. En el comunicat afirmen que la Diada és utilitzada com una «estratègia per sentir el suport els seus seguidors» i que el PP participaria si fos el «dia de tots els catalans i amb la senyera enlloc de l'Estelada.

Escolta AQUÍ Manel Giménez

 

I la nit abans de la Diada es va fer la concentració de torxes per la independència davant el monument a Rafel Casanova. Jordi Sancho, president de El Consell Local per la República de Pineda, que va expressar "el descontent de bona part l'independentisme amb les institucions catalanes". Va afirmar que només es pot avançar des de la ciutadania. També van organitzar un autocar per anar a la manifestació de l'11 de Setembre a Barcelona.

Escolta AQUÍ Jordi Sancho


 

1
Concentració de Torxes

 

1
Acte del canvi de placa, que va fer ERC-JxP