Vés al contingut
1

S'activa el Pla Especial d'Emergències per risc d'incendis forestals a Catalunya

 

Fotos. ADF Alt Maresme. Ràdio Pineda

 

Escolta aquí a Dani Sánchez

 

El Govern suspèn acampades, limita l'oci i restringeix activitat agrícola amb maquinària pel risc de foc

El Govern ha cancel·lat les acampades i rutes del lleure juvenil, ha suspès les activitats esportives en el medi natural i també l'activitat agrícola amb maquinària, a excepció de la recollida de fruita, entre les 10.00 i les 20.00 hores en 279 municipis de 24 comarques pel risc d'incendi. En aquests, en risc 3 del Pla Alfa, també s'ha suspès el transport en zona forestal i els treballs en línies elèctriques no essencials, així com el manteniment i les obres en infraestructures i vies, exceptuant el que indiqui Trànsit.

 

Prohibició d'accedir amb vehicles de motor al bosc

Tampoc es podrà accedir amb mitjans motoritzats al medi natural, a excepció dels residents i treballs inajornables. Les mesures estaran vigents 5 dies a partir de la publicació de la resolució, prevista per aquest vespre.

El Maresme és una de les comarques on més preocupa el risc d'incendi forestal igual que a bona part del país. Segons el Departament d'Acció Climàtica i Agenda Rural «podria ser la situació de perill més important dels últims 18 anys», per la calor, la sequera i les baixes humitats a bona part del país.

S'activa una alerta davant la situació de perill. La massa d'aire africà abastarà tot Catalunya amb temperatures de 40º a l'interior i també al Pirineu, i a la costa no seran tant altes però la humitat farà l'ambient molt xafogós.

En el cas del Maresme, no es notarà tant la pujada de les temperatures per la marinada de tarda, però el risc d'incendi continua molt alt.

 

1
Foto. ADF. Incendi a Ciutat Jardí de Palafolls, el 2019


 

També ho alerten les ADF de l'Alt Maresme que adverteix del risc extrem d'incendi forestal. Crida a la prevenció davant el risc d'incendi forestal. Només cal veure les notícies del que han patit Grècia o Turquia per fer-se una idea de les tràgiques conseqüències que pot tenir un incendi.

El Cap de Voluntaris de les ADF de l'Alt Maresme, Dani Sánchez, ha dit que «el cos està molt preocupat per la situació que tindrem els propers dies». També ha dit que «es preveu limitar l'accés a espais naturals com ara el Parc de Montnegre i Corredor». Ha afegit que «quan menys anem al bosc, menys negligències es podran originar».

També es demana que els propietaris de camps de conreu els mantinguin nets de vegetació i també el voltant de masies, granges, urbanitzacions i altres edificacions.

La gran sequera dels nostres boscos però també l'augment de les temperatures posen en alerta tots els dispositius de protecció del boscos i de prevenció dels incendis forestals. El risc és molt alt a tot Catalunya i per tant, cal tenir molta cura i no anar al bosc si no és necessari, especialment amb vehicles a motor. Cal ser conscient que les conseqüències d'un foc al bosc poden ser fatals per la vida humana i les propietats'. Les temperatures són molt altes a tot el país i comarques com ara El Maresme pateix un gran risc.

https://adfaltmaresme.es/incendis/les-urbanitzacions-del-maresme-un-perill-molt-greu-en-cas-dincendi/


 

Recordem que els Bombers de la Generalitat i la Diputació de Barcelona han reforçat aquests dies el personal als parcs de funcionaris i voluntaris i ha activat un dispositiu de patrulles de vigilància al bosc. A més, s'ha reforçat la coordinació diària amb el cos dels Agents Rurals i les Agrupacions de Defensa Forestal. Dani Sánchez ha dit que «fa anys que el Montnegre no pateix grans incendis però ara estem en una situació de risc extrem i per això demanen el màxim de precaució i vigilància al bosc».

 

1

 

També es demana als ciutadans que col.laborin amb la vigilància al bosc i alertin de qualsevol columna de fum si es detecta. Cal trucar al telèfon d'emergències de Catalunya, que és el 112, i s'activa immediatament un protocol d'actuació.

 

Prohibit fer barbacoes i tasques mecàniques al bosc

Es demana màxima precaució i col·laboració a la ciutadania i es recorda que des del passat 15 març està prohibit realitzar treballs forestals ni cap actuació que pugui generar guspires a menys de 500 metres de la massa forestal. Això inclou la prohibició de cremar residus i fer barbacoes.

 

1


 

Un augment de la temperatura global de més de dos graus posaria en risc els boscos mediterranis

Els boscos mediterranis viuran un declivi significatiu si l'augment de la temperatura mitjana és manté sobre els dos graus. Però si puja per sobre, fins i tot les espècies acostumades a la sequera, com l'alzina o el pi blanc, es veurien compromeses. Aquesta és una de les conclusions d'un estudi amb participació del Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF), el Centre Tecnològic Forestal (CTFC) i la Universitat de Lleida (UdL). És la primera revisió sistemàtica i quantitativa dels potencials impactes del canvi climàtic sobre la provisió de serveis ecosistèmics i el risc d'incendi a la mediterrània. Apunta també que amb una pujada per sobre dels dos graus, els indicadors sobre incendis i altres riscos augmentarien un 64%.

Aquests indicadors utilitzats per extraure aquest percentatge són molt diversos i inclouen el 'Fire Weather Index', el número d'hectàrees cremades, el número de dies amb risc elevat de foc, el número de jornades amb sequeres prolongades i altres riscos relacionats amb el clima, entre molts d’altres.

L’article publicat a 'Global Change Biology' forma part d’un informe més ampli impulsat per l’equip de coordinació del projecte MedECC, amb la voluntat d’avaluar les conseqüències de l’escalfament global i altres factors de canvi sobre els serveis ecosistèmics a la Mediterrània.

La investigadora Alejandra Morán ha explicat que la Mediterrània s'escalfa de mitjana un 20% més ràpidament que la temperatura mitjana global. La seva realitat geogràfica, un mar petit i tancat, condiciona l'increment dels riscos d'incendi vinculats al clima d'aquesta zona.

L’augment de sequeres a la conca Mediterrània té moltes possibilitats de transformar els boscos. En la línia d’ajudar a identificar escenaris possibles, el treball fa una aproximació quantitativa relacionada amb els serveis que proporcionen els boscos. Entre aquests hi ha com pot afectar el canvi climàtic a la provisió de fusta o a la producció de bolets.

 

1