L'Ajuntament de Pineda inicia el procés de compra de la finca l'aqüeducte de Can Cua
El ple de l'Ajuntament de Pineda ha donat compte de l'adquisició de la finca "Can Cua Freda" on s'hi ubica un tram d’aqüeducte romà de Pineda. La compra podrà servir per adequar millor l'espai i poder fer un millor manteniment del monument, i millorar les rutes de natura per la Riera de Pineda. El regidor de Planificació i Grans Projectes, Jordi Masnou, ha dit que cal fer un tràmit per fer la compra, ja que aquest monument de l'època romana ha estat declarat com a Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN) per part de la Generalitat de Catalunya, en la categoria de monument i zona arqueològica. Per això, segons marca la Llei, la Generalitat té el 'dret de tempteig' per la compra del monument.
El cost total de la compra és de 225.000, en concepte de la finca i el propi monument.
El regidor d'ERC Jaume Valls, ha dit que «valoren bé la compra i és una decisió important que pot servir per adequar l'obra arquitectònica». El regidor de Pineda en Comú, Marcos Ortega també ha dit que «és una bona notícia per tot Pineda i esperen que en futur es pugui dignificar la zona i es cuidi millor per visitar aquest bé cultural». La regidora d'En Marxa-JxCat Noemí Llorens també s'han mostrat favorables i ha dit que «és un projecte a mig plaç però quedarà un patrimoni pel poble».
L'alcalde de Pineda Xavier Amor, també ha dit que «han parlat directament amb el Vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès, perquè n'estigui al cas de l'operació». També ha dit que «estan oberts a parlar amb la Generalitat per fer un projecte que vagi més enllà del municipi amb el suport del govern de Catalunya». El punt va ser tractat al darrer ple municipal.
L'Aqüeducte de Pineda és Bé Cultural d'Interès Nacional
Ho és en la categoria de monument històric i zona arqueològica. Es traca de dues parts de l'obra; l'aqüeducte romà de Sant Pere de Riu i Can Cua. L'arc de Sant Pere de Riu i l'aqüeducte de Can Cua van formar part d'una mateixa obra hidràulica anomenada aqüeducte de Pineda. Actualment, aquests dos trams en constitueixen els únics testimonis visibles i són dels més rellevants coneguts fins ara a Catalunya. Darrerament també s'han desbrossat altres parts de l'obra, entre els dos trams, on s'hi pot veure clarament la canal per on passava l'aigua i altres elements interessants.
L'origen d'aquest aqüeducte es remunta a l'època romana
L'arc de San Pere és una estructura de 15 metres de longitud i poc més d'un metre d'amplada amb una arcada de 3 metres de diàmetre. Es va construir amb la finalitat de salvar el desnivell del terreny i la torrentera procedent de la zona de la Font del Ferro. El tram conegut com aqüeducte de Can Cua servia per salvar un antic torrent avui desaparegut. Se'n conserven 39 metres de longitud, amb cinc pilars, dues pilastres i sis arcades, quatre de les quals es conserven íntegrament.
L'aqüeducte discorria paral·lel a la riera de Pineda pel vessant oriental al llarg de 3 quilòmetres i mig. L'inici del traçat es trobaria al torrent de Riu, d'on captava l'aigua, fins a la vil·la romana de Can Roig, jaciment que conserva un lacus que podria relacionar-se amb el final del recorregut.