Una dieta per combatre la desnutrició dels malalts de Covid en facilita la recuperació
Atenció als pacients COVID a l'Hospital de Mataró
Escolta AQUÍ l'entrevista
L'Hospital de Mataró aconsegueix reduir a la meitat la pèrdua de pes dels pacients de coronavirus amb un suplement alimentari i una dieta amb més calories i proteïnes. Un dels efectes de la Covid-19 és que els pacients perden força pes mentre estan ingressats. Aquesta pèrdua de pes va associada a la malnutrició, que és un factor que fa pujar molt la mortalitat. És per això que, en la segona onada de la pandèmia, l'Hospital de Mataró va començar a donar als pacients de Covid un suplement alimentari i una dieta amb més calories i proteïnes. Així ho ha explicat al programa Salut i Més de Ràdio Pineda l'infermer de l'equip d'investigació de l'Hospital de Mataró, Alberto Martín. Amb unes 600 calories diàries i 30 grams extres de proteïnes, s'ha aconseguit reduir la pèrdua de pes a la meitat. Ara, segons ha explicat l'infermer Alberto Martín, l'experiència s'ha compartit amb la Fundació Germans Trias i Pujol de la qual formen part. Es tracta que els diferents grups de recerca dels hospitals puguin col·laborar. Com a resultat d'aquesta investigació, els malalts s'estan menys dies a l'hospital i es recuperen més ràpid.
En un estudi realitzat a 205 pacients durant la primera onada de la pandèmia, els investigadors de l'Hospital de Mataró van comprovar que, en el moment de rebre l'alta, un 45,5% dels malalts de coronavirus tenien malnutrició i que perdien, de mitjana, un sis quilos de pes. Durant la segona onada, aquest protocol de suplementació nutricional precoç s'ha aplicat a 401 pacients i s'ha aconseguit reduir un 37,2% la malnutrició. A més, s'ha rebaixat la pèrdua de pes fins a uns tres quilos de mitjana, la meitat que en la primera onada.