Vés al contingut
1

Entrevistem a Ralph Bender, que se'n va a fer la volta al món en veler i en solitari

 

Fotos. Pep Basart

Escolta l'entrevista a Ralph Bender

 

Ralph Bender és veí d'Arenys de Mar; un navegant experimentat que inicia el gran projecte de fer la volta al món en veler i en solitari. Fa més de 30 anys que navega en vaixell a vela, i ha fet grans travesses i ara té per objectiu arribar fins l'Oceà Pacífic a l'espera de decidir el camí de tornada, o bé pel pas de Magallanes al sud de l'Argentina, o bé pel Pas del Nord, al Canadà.

 

El seu vaixell és el 'ZE', un veler de 13 metres d'eslora, fet d'alumini i reconstruït completament per ell durant els darrers anys. Sorprèn que no és un vaixell amb les més noves tecnologies, sinó que compta amb el just i necessari per a navegar. Ni tant sols compta amb pilot automàtic electrònic, sinó que té 'canya' i 'timó de vent'. La resta és suficient per a navegar per tot el món i compta amb un capità experimentat en la navegació en solitari.

 

1

 

1
Tot l'interior ha estat fet per ell mateix durant anys i ha navegat per molts mars i oceans.

 

 

En una entrevista a Ràdio Pineda, en Ralph ha explicat que «és un pas que impressiona, però és un viatge interior». Ha afegit que «malgrat sembla que al mar no hi ha res, tot és molt abundant i s'aprèn a ser una persona diferent i millor». Ralph Bender ha explicat que «vol fer la ruta que han fet els antics velers del s.XVIII, buscant els vents portants com s'ha fet durant segles». A més, no vol tocar terra en cap moment si no és necessari.

 

1

 

Assegura que té tot el necessari, amb l'equipament i l'alimentació adequada. També ha dit que «durant la navegació buscarà trobar els vents favorables en tot moment per fer la travessa i en realitat no hi ha un destí marcat». Ha afegit que «el viatge és en realitat un descobriment». També ha dit que «quan pugui anirà donant la seva posició amb els mitjans que tingui, fins i tot, remetent missatges als vaixells mercants perquè facin arribar informació».

 

1

 

Aquesta setmana s'ha fet un petit acte de comiat al port d'Arenys de Mar, on altres capitans de vaixell i veler han brindat pel seu èxit. S'ha mostrat també molt content de com l'han ajudat els companys i del suport i escalf que ha tingut en tot moment.

 

1

 

1
S'ha fet una festa per desitjar-li tota la sort al port d'Arenys de Mar, a tocar del 'ZE'.


 

 

No sap quan pot arribar al Pacífic però compta que podria fer-ho en uns sis mesos. La seva ruta comença al Maresme fins a Gibraltar, i seguirà per les Canàries, Cap Verd en direcció a l'hemisferi sud per anar fins a Sud-Àfrica i el pas de Bona Esperança. D'allà anirà fins a Austràlia en una de les etapes més dures del viatge per haver de superar els 'Quaranta rogents'. Son els vents que es troben en el paral·lel 40º sud i el paral·lel 50º sud, que són bulliciosos. Com que hi ha poca massa de terra que els alenteixi, aquests vents són especialment forts a l'hemisferi sud, especialment al sud de l'oceà Índic. A més cal sumar-hi el fred i la gran velocitat que agafen els velers que poden superar els 25 nusos amb poca vela.

Per aquí hi passen les gran travesses oceàniques com ara la Vendée Globe entre altres.