Vés al contingut
1

Els pescadors pinedencs celebren la 10ena Processó Marinera en record 'a la gent que de la mar en feren vida'

 

 

Aquest diumenge s'ha fet la Processó Marinera dels pescadors de Pineda, uns actes organitzats diumenge pels pescadors de la Confraria de Pineda. S'ha fet una varada de barques fins al punt conegut com 'El marge', on s'ha fet una petita pregària de record als pescadors que van viure de la mar, i de les seves famílies. Els mariners llencen flors i pètals en record de les persones que han perdut la vida al mar, o bé que li van dedicar tota la seva vida.  Es fa en un punt que enfila el campanar de Santa Maria amb el campanar de Sant Pere de Riu, per tant, unint Sant Joan Baptista, patró de Pineda, i Sant Pere, patró dels pescadors. El temps ha estat força bo, però la cap cada cop més remenada.

 

1

 

1

 

1

 

1

 


 

A la Processó Marinera hi participaran algunes de les barques de Pineda així com les barques de vela llatina La Madrona i La Rosita. Algunes barques també s'han restaurat darrerament per participar-hi. Com a novetat hi ha participat la barca de pesca professional de la família Ferrer de Pineda i també una embarcació recreativa del port d'Arenys de Mar.

 

1

 

 

A l'acte també hi són presents els responsables municipals com l'alcalde de Pineda, Xavier Amor i també la diputada i regidora portaveu d'ERC Mònica Palacín i les regidores Sandra Pérez, Meritxell Mateu, Montse Moral, David Ponsdomènech i Joan Mora. També hi ha participat el pubillatge pinedenc. També ha dit unes paraules el Patró Major de la Confraria, Francesc Horta. Tant les autoritats com el Patró Major han parlat del moment actual de la confraria i dels esforços que vol fer l'administració «per salvaguardar aquest espai i les barques un cop ha acabat la concessió de l'edifici de la confraria». També s'ha fet un petit acte a la capella dels pescadors de Pineda, amb una imatge de Sant Joan feta amb pedres extretes del la mar. Finalment s'ha llegit una petita poesia del Pep del Sant Pare dedicada als mariners de Pineda. L'acte ha començat amb un esmorzar mariner per les tripulacions i un petit acte central a la mateixa Confraria.

 

1

 

 

L'acte està organitzat pels propis pescadors de la Confraria de Pineda amb el suport de l'Ajuntament pinedenc.

 

La festa es fa cada any pels volts de Sant Joan i comença així la Festa Major Petita. Segons els seus organitzadors, «neix amb la intenció de recordar la gent que ha fet vida al mar» amb l'esperança que es pugui mantenir i es pugui difondre el seu patrimoni.

 

 

 

El cap de Sant Joan

El patró dels pescadors arreu és Sant Pere, però en el cas de Pineda, els antics pescadors també han tingut a Sant Joan com a referent, perquè una llegenda explica que la nau que portava el cap de Sant Joan va ancorar a Pineda i van dipositar-lo a la platja, on ja s'hi va quedar convertint-se en el patró de Pineda. De fet, és una llegenda que es repeteix en diferents llocs de la cristiandat. Recordem que Pineda celebra la festivitat de Sant Joan, tant al mes de juny com al mes d'agost. És l'únic sant que es celebra la data del seu naixement i la data de la seva mort.