Vés al contingut
1

El conte sobre l'atac del pirata Dragut a Pineda explicat pels alumnes de l'Institut Joan Coromines

 

Escolta AQUÍ l'entrevista

 

Els alumnes del Grau Superior de tècnic d'Educació Infantil de l'Institut Joan Coromines creen un podcast sobre l'atac que va patir Pineda per part del pirata Dragut el 1545. Han creat un conte i Ràdio Pineda hi ha col.laborat per crear aquest podcast. Els alumnes han creat el text i també l'han gravat i la gravació i producció s'ha fet a Ràdio Pineda. Els alumnes han fet els personatges i han recreat el text, que té petites variacions en relació a la història real.

 

1


 

Els atacs corsaris als pobles de costa han estat habituals durant molts anys. Sobretot al llarg del s XVI, els atacs pirates sobre la població van ser importants i hi ha casos a diversos pobles de Catalunya, per exemple, a Pineda. Aquestes incursions fan que la població s’organitzi amb un sistema de defensa de la costa  basat en la construcció torres de guaita i defensa, la fortificació de masies i esglésies i la construcció de muralles a les viles.


 

El pirata Dragut

Nascut a Turquia, es deia en realitat, Turgut, i va ser un dels famosos corsaris otomans. Va ser un dels protegits de Barba-rossa i va fer moltes incursions a la Mediterrània. Es considera que va ser el pirata més temut de la Mediterrània en aquella època i va morir en batalla el 1565. Se sap que ordenava cremar les cases i feia forces morts durant les seves incursions.

https://ca.wikipedia.org/wiki/Turgut_Reis

 

1

 

 

L'atac de Dragut a la vila de Pineda

A la matinada del dissabte 1 d’agost de 1545, poc abans de la sortida del sol, onze galeres de turcs van desembarcar a Pineda i les poques  defenses i fortaleses de la vila no van servir de res. En poca estona els turcs es van apoderar totalment de la població, van cremar moltes cases i van assassinar alguns habitants. Després van saquejar i cremar  l’església. Els pinedencs durant molts anys van quedar impressionats pels fets i el fet va ser escrit al llindar de l’església parroquial de Santa Maria de Pineda on s'hi pot llegir aquesta inscripció:
 

A I d´agost MDXLV a punt d´alba, XI galiotes del turchs posaren la gent en la plage; cremaren les portes de la Sglesia e moltes cases, e mataren e cativaren LXX animas pujant fins a casa de Palau. A migjorn se tornaren en barcar. Per reparo dels poblats s´es fortificada esta Sglesia de Pineda”

 

1

 

1

 

Es calcula que va matar i segrestar com a esclaus cap a 70 persones. Aquell episodi va colpir per sempre més la història a Pineda. També forma part d'una ruta per a infants a Pineda.

 

https://escasateva.catalunya.com/llegenda/el-jove-pirata-dragut-de-pineda-de-mar/