Vés al contingut
1

El ple aprova les ordenances fiscals de 2023: congelen impostos i taxes i mantenen els ajuts

 

AQUÍ pots veure el ple municipal: https://www.youtube.com/watch?v=u5Vp8lEyS1k

 

El ple de l'Ajuntament de Pineda ha aprovat les ordenances fiscals per a 2023, és a dir els impostos i taxes que s'hauran de pagar al municipi l'any vinent. La proposta de l'equip de govern ha estar congelar les taxes i impostos i mantenir la carta de bonificacions garantint les beques i ajuts per famílies i empreses. El PSC i Pineda En Comú van votar a favor, mentre que ERC i Junts es van abstenir.

 

1

 

En el ple, el regidor d'Hisenda, Javier Aguirre (PSC), va explicar que es congelen impostos i taxes, i va explicar que «cal tenir en compte que això repercuteix al pressupost, amb l'esforç que suposa mantenir serveis, ajuts i subvencions».

 

El grup municipal d'ERC-JxP es van abstenir. El regidor Francesc Gil va preguntar per l'IBI i les bonificacions per les plaques solars. El regidor Aguirre va aclarir que no hi havia cap canvi substancial més enllà del procediment de demanar la bonificació. Francesc Gil va dir que les actuals ordenances repercutiran al pressupost i va demanar una reunió amb l'equip de govern per fer propostes.

 

1

 

1

Pineda En Comú van votar a favor. El regidor Marcos Ortega, es va mostrar d'acord amb el fet de no pujar impostos i garantir serveis. Va dir que les partides econòmiques no s'esgoten a cada exercici, hi ha super-hàbit i per això es pot fer en un moment d'inflació.

Junts es va abstenir. Noemí Llorens (EM-JxCat) es va mostrar d'acord en congelar taxes i impostos i va argumentar el vot d'abstenció per dos motius. Per ser decisió política del govern i perquè considera que s'hagués pogut rebaixar alguna taxa.

 

Finalment, el ple va aprovar les Ordenances Fiscals del 2023 amb els vots a favor del PSC i Pineda En Comú , mentre que ERC i Junts es van abstenir.


El ple també va aprovar transferències de crèdit i va donar compte de l'inici dels tràmits per la proposta del nomenament del nou Jutge/sa de Pau titular.

També es va tractar l'informe de la Sindicatura de Comptes i de l'estat de la tresoreria del 3er trimestre de 2022. En aquest punt, els grups de l'oposició van posar damunt la taula els pagaments que havien arribat amb retard als proveïdors en mesos anteriors. L'equip de govern va defensar que ja està solucionat, posant de manifest que s'havia actuat i que hi ha una nova persona al capdavant d'Intervenció a l'Ajuntament de Pineda.


El ple va aprovar per unanimitat les bases l'atorgament de premis de la Rua de Carnestoltes de 2023 i les bases del concurs de cartells de La Mostra Nacional de Teatre de l'any que ve.

En l'apartat de mocions, el ple va aprovar per unanimitat una moció presentada per Pineda en Comú a favor de l'assignació del 25% del pressupost de la Generalitat en salut a l'Atenció Primària.

 

Torn obert de paraules

ERC-JxP ha dit que l'equip de govern no ha fet pressupostos participatius durant l'actual mandat. Ha dit que «hi ha petites inversions que no calen d'un gran pressupost i en canvi tampoc no s'han fet». Ha afegit que «algunes inversions que els veïns havien demanat tampoc no s'han fet durant els darrers tres anys» i demanen que es puguin fer les millores el proper pressupost.

Han destacat el paper de les entitats en dur a terme moltes activitats a Pineda i han demanat crear la Taula de Cultura. L'equip de govern ha dit que «ha de servir per sumar i caldrà treballar-ho perquè sigui plenament efectiva». Pel que fa a joventut, ha dit que «Pineda té 4000 joves» i han demanat per les mesures de foment de la feina entre els joves i les polítiques adreçades cap a ells, i ajudes de les empreses per la contractació de joves.

També han preguntat pel canvi d'usos al Polígon Industrial de Pineda i el nombre de noves empreses que s'han instal.lat a Pineda. El regidor Jordi Masnou ha dit que «estan treballant per acollir noves empreses» i volen desenvolupar el sector que toca a l'enllaç amb l'autopista, la zona coneguda com «el camí dels contrabandistes».

També han demanat pels pisos de la Sareb que té molts immobles a Pineda i han preguntat sobre el deute de l'IBI sobre aquestes finques «i com pensen cobrar-ho». L'alcalde ha dit que «volen buscar mecanismes per a poder cobrar aquest impost als grans tenidors com ara la banca».

 

Pineda en Comú ha demanat la valoració sobre l'incivisme a Pineda i «si ja s'han aplicat multes gràcies a les càmeres» i ha demanat més presència policial al carrer. La regidora de Seguretat Sílvia Biosca, ha dit que «les càmeres graven contínuament però en un període determinat s'esborren les imatges per llei». Ha assegurat que «les càmeres tenen un efecte dissuassori i això s'ha notat» i n'han fet una valoració positiva.

El seu regidor portaveu, Marcos Ortega, ha dit que Can Carreras té una problemàtica «encallada» i ha demanat que es faci el pla de millora urbana i el pla de reparcel.lació i «la solució per les aigües fecals després de tants anys». S'ha anunciat un pla per instal.lar dues mini-depuradores per solucionar en part aquest problema i aturar l'abocament d'aigües brutes al Montnegre. També han dit que «s'està treballant en diversos fronts per solucionar-ho, però ara hi ha diàleg més fluid».

Han preguntat pel pla de treball de l'Agenda 2030 i tirar-ho endavant a Pineda, i la instal.lació de sistemes d'estalvi energètic entre altres. L'equip de govern també ha anunciat fins a 120 àrees per a reciclatge a Pineda en comptes dels 80 actuals.

També ha demanat millores en la informació del transport públic a Pineda «per fomentar-ne el seu ús» i millorar els seus panells informatius.


 

EM-Junts per Catalunya ha demanat millores al cablejat elèctric del carrer Santiago Rusiñol, i demana posar controls de velocitat, millorar els escocells de les voreres, i noves senyals de trànsit. L'alcalde ha anunciat que «properament es faran millores al carrer». També han demanat «crear la Taula de Turisme» ja que l'última vegada que es va reunir «va ser el 2019».

També ha demanat «un pla de rescat per ajudar les petites empreses a suportar l'augment del preu de l'electricitat».

També ha alertat sobre «les molèsties que causen els actes culturals a la platja de Pineda, sobretot dels veïns que viuen a primera línia de mar». Ha manifestat que «és difícil poder compaginar-ho tot, però potser cal plantejar-se algun canvi». També ha demanat «no oblidar què va passar el 13 de setembre a l'Iran» i ha demanat que «Pineda també s'impliqui en aspectes com aquests». Recordem que una noia de 22 anys va morir a l'Iran després de ser detinguda per dur el vel mal posat. Noemí Llorens ha demanat «empatia a tothom davant d'un fet com aquest».


 

El ple es pot tornar a escoltar a www.radiopineda.cat i també al canal Youtube de l'Ajuntament de Pineda i a les aplicacions per a mòbil.