Vés al contingut
bolet

Parlem de bolets amb el biòleg Joan Manel Riera

Les pluges del mes d'octubre i novembre han afavorit el naixement de bolets a serralades com ara El Montnegre. La nostra serralada és una de les que té els millors bolets de Catalunya i de més varietats, tant comestibles com verinosos. Hem entrevistat al biòleg Joan Manel Riera, i responsable de l'Escola de Natura del Corredor i ha dit que «els bolets són màgics perquè només apareixen durant un dies a l'any mentre el miceli viu tot l'any sota terra» associats amb els arbres. Joan Manel Riera ha dit que es reprodueixen per espores i els buscadors de bolets han de conèixer bé les espècies i no fer malbé la resta que no coneixem. Ha explicat que la reproducció dels bolets també va associada, de vegades, amb els humans perquè ajudem a repartir les espores. També ha explicat que el nombre de rovellons i pinetells anirà a la baixa els propers anys perquè els pins són cada cop més vells i cada cop hi ha menys pinedes. En canvi, altres espècies vinculades a l'alzina o el roure, van a l'alça si hi ha les condicions. 

 

1
Cistell de bolets amb escarlets, orelles de burro i fredolics.

 

En l'entrevista ha explicat que els bolets són «bàsicament indigestos si no estan ben cuits, ja que contenen quitina, molt indigesta pels humans». Alguns bolets poden ser consumits en cru com ara els xampinyons -o bolet de porc-, i també els ous de reig o el siureny i algunes espècies menors que es poden menjar en amanides. Ha afegit que Catalunya és un país que estima els bolets a nivell cultural, mentre que hi ha cultures que no els coneixen en el món de la cuina, i per tant no els consumeixen.

 

1
Amanita pantherina, no comestible.